maanantai 27. tammikuuta 2014

Hirvimuhennos

Isäni on armoitettu metsämies mikä tarkoittaa sitä että minulla löytyy oikeastaan aina pakkasesta hirvenlihaa. Hirvikäristyksen ohella hirvimuhennos on meillä pidettyä ruokaa. Pidemmän kypsyttelynsä myötä tämä ruoka on löytänyt paikkansa viikonlopun päivällisenä. Pidän perunoiden tärkkelyksen antamasta rakenteesta muhennoksessa joten keittelen ne muun padan mukana enkä tarjoa erikseen lisukkeena. Halutessasi voit tehdä perunat erikseen lisukkeena. 

(6:lle ja santsatakkin saa)

n. 500g hirvenpaistia  
2 pkt pekoni
lanttua*
palsternakkaa*
mukulaselleriä*
2 keskikokoista porkkanaa
3 sipulia
7 kiinteää perunaa 
2 rkl balsamicoa
1 rkl Worcestershire-kastiketta 
5 dl punaviiniä
3 kpl laakerinlehtiä
6 kpl kuivattuja katajanmarjoja
voita paistamiseen
pippuria myllystä
suolaa
punaviinietikkaa

* Lanttua, palsternakkaa ja juuriselleriä laitan reilun nyrkin kokoiset palat. Joskus mukaan tulee naurista samanmoinen pala.


  1. Nosta liha riittävän ajoissa lämpenemään. Sen tulisi olla huoneenlämpöistä, kun alat sitä käsittelemään. Poista lihasta kalvot ja paloittele se noin 5cm paloiksi.
  2. Kuori juurekset. Lanttu, mukulaselleri ja palsternakka noin 7mm kuutioiksi, porkkana siivuiksi ja perunat koosta riippuen kahteen kolmeen palaan. Leikkaa sipulit suuriksi lohkoiksi. Laita juurekset odottamaan erilliselle lautaselle sipulien kanssa ja perunat kylmään veteen. 
  3. Suikaloi pekoni ja ruskista se kuumalla pannulla. Siirrä pekoni pataan ja jätä rasva pannuun. 
  4. Ruskista lihanpalat pienissä erissä pekonin rasvassa. Rasvaa voi jatkaa voilla jos se ei näytä riittävän. Tarkoitus on paistaa lihapalojen pinta umpeen, ei kypsentää niitä läpikotaisin. Ole siis nopsa ja pidä pannu kuumana. Nosta lihat pataan sitä myöden kuin ne kypsyvät.
  5. Kuulosta sipuli ja juurekset. Perunat odottavat yhä vedessä.
  6. Valuta perunat suurin piirtein ja laita pataan. 
  7. Lisää pataan punaviiniä niin että palat eivät täysin peity. Jatka vedellä mikäli tarvis.
  8. Lisää laakerinlehdet, katajanmarjat ja pippuria muutama rouhaisu. Lisää myös balsamico ja Worcestershire-kastike. Älä laita suolaa vielä tässä vaiheessa, äläkä punaviinietikkaa. Sekoita.
  9. Kypsytä pataa kannen alla uunissa 200-asteessa. Tarkista kerran tunnissa että pata ei pääse kuivamaan ja lisää tarvittaessa punaviiniä tai vettä niin että päälimäiset palat pysyvät juuri ja juuri kuivilla. Möyhäise pataa pari kertaa ja laita takaisin lämmittelemään.
  10. Pata on kypsää noin 2 tunnin kohdalla mutta itse kypsytän sitä vähintään 4 tuntia, joskus yön yli, että saan siitä kunnon muhennoksen. Lihan pitää hajota kosketuksesta ja nesteen muuttua paksummaksi, silloin tämä on lähes valmista. 
  11. Nosta pata uunista ja tarkista maku. Lisää suola, maista. Lisää punaviinietikkaa niin, että muhennos ei ole rasvaisen tuntuista suussa. Hae maistelemalla suutuntuma kohdalleen. Käytetystä viinin määrästä riippuen punaviinietikkaa saattaa kulua paljonkin tai sitten vain pari ruokalusikallista. 
  12. Laita pata vielä tekeytymään 30-60 minuutiksi.
  13. Älä syö laakerinlehtiä tai katajanmarjoja. 







1 kommentti:

  1. Las Vegas - The Casino in NV - JTA Hub
    It is a hotel in Las Vegas, 밀양 출장마사지 Nevada. Located in the north corner of the 문경 출장마사지 north end of the Las Vegas 제주 출장안마 Strip, 문경 출장샵 the 2,034-room hotel 수원 출장마사지 is located

    VastaaPoista